Igazi tiramisu recept, Mascarpone-val.
Nagyon finom.
A tésztája sima piskótatészta. Mint minden szénhidrátcsökkentett sütinél, a cél itt is az volt, hogy minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon.
Az össz. mennyiségben 12,6 g SZH van.
Hozzávalók:
A piskótához:
- Kókuszliszt: 2 ek. (kb. 18 gr)
- Mandulaliszt: 2 ek. (kb. 18 gr)
- Tojás: 4 db
- Édesítő (ízlés szerint, én Canderel port használok kb. 3-4 ek.)
- csipet szódabikarbóna
- csipet só
- Mascarpone : 250 gr
- Tojás: 3 db
- Édesítő (ízlés szerint )
- Tej: 1 dl
- sima főzött fekete kávé
- kakaópor (minimális mennyiség, az edény aljára és a süti tetejére)
- Rama, a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
Piskótatésztát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot készítünk, az édesítő felének a mennyiségét hozzárakva.
A tojássárgájához tesszük a maradék édesítőt, a pici sót és szódabikarbónát. Összekeverjük.
Majd hozzárakjuk a felvert tojásfehérjét és a lisztet.
Betesszük az előmelegített sütőbe. Amíg a piskóta készül, elkészítjük a krémet.
Egy mélyebb tálba belerakjuk a mascarpone-t és hozzátesszük a tojássárgáját és az édesítőt. Kidolgozom. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel majd ezt fokozatosan hozzákeverjük a mascarpone krémhez. Krémszerű masszát kapunk.
A fekete kávét a tejjel (édesítővel) összekeverjük, tulajdonképpen tejeskávét készítünk.
A kisült, kész piskótát kettévágjuk. Az alsó részét belerakjuk a tálba amit előtte megszórtunk kakaóporral majd meglocsoljuk a tejeskávéval. Erre teszünk a mascarpone krémből. Majd erre újra piskótaréteg jön, meglocsoljuk tejeskávéval, és újra mascarpone krémet teszünk. Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A lényeg, hogy a tetejére krém kerüljön, és azt kakaóporral hintjük meg.
Egy kis időre hűtőbe tesszük.
A piskótát természetesen lehet több tojásból is csinálni, így könnyebb kettévágni, több „anyagunk” lesz amivel dolgozhatunk. De ebben az esetben számolnunk kell a szénhidráttartalom növekedésével is, hiszen több lisztet kell hozzátennünk.