Gluténmentesen

Az életünk glutén nélkül

A mi történetünk

Aki nincs benne napi szinten nem tudja, hogy mit is jelent „gluténmentesen” étkezni, diétázni.

Mi több mint 15 éve diétázunk, szigorúan. Nem „divathóbortból” .
Mindössze 3 éves volt a kisfiam, amikor diagnosztizálták nála a lisztérzékenységet.

Abban az időben hatalmas kihívás volt egyáltalán csak beszerezni az alapanyagokat, nem volt ekkora választék mint manapság. Szerencsére ma már nem néznek ránk furcsán, ha bemegyünk egy étterembe és gluténmentes ételekről érdeklődünk és nyaraláskor sem kell már feltétlen magunkkal cipelnünk a fél konyhát, mert külön kell sütni/főzni (külön edény, külön kés, külön fakanál, külön kenyérpirító stb.…)

Mert azért valljuk be, nem könnyű az élet lisztérzékenyként még így sem, hogy sokat javult a helyzet az alapanyagok beszerzésétől, bőségétől kezdve egészen a „normál” létezésig. Ma már nem kell feltétlenül otthon előre megsütni a vacsorát és magunkkal vinnünk az étterembe, ha éppen a család úgy dönt, hogy szeretne egyet vacsizni egy vendéglátóhelyen.

De ez csak kis töredéke egy lisztérzékeny életének.

Mi a lisztérzékenység?

Coeliakia

A Coeliakia ,vagy ahogyan a köztudatban ismerik a : lisztérzékenység tulajdonképpen egy genetikai okokra visszavezethető autoimmun betegség.

A betegség kiváltásáért a gluténnak, népies nevén a sikérnek egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős
Ez a fehérje az úgynevezett kalászos gabonanövényekben mint a búza, árpa, rozs található meg.

Károsító hatását a vékonybélben fejti ki. A keletkező toxikus anyag teljesen tönkreteszi a nyálkahártya felszínét így a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok nem tudnak felszívódni.

A lisztérzékenységet el kell különíteni az egyéb táplálék okozta allergiás megbetegedésektől.
Fontos felismerni a lisztérzékenység és a gabonaallergia közti különbséget!

Az autoimmun betegségnél tulajdonképpen egy kóros immunreakció áll fenn. A szervezet saját maga ellen termel ellenanyagot. Ha tartósan fennáll ez az állapot vagy a megtámadott szerv nem képes regenerálódni, végleges és visszafordíthatatlan állapot alakul ki.

Az autoimmun betegségek általában egy életen át tartanak, mert a kiváltó okokat jelenleg az orvostudomány – néhány kivétellel – sajnos még nem ismeri.

De egyik ilyen kivétel pont a Coeliakia, ahol a kiváltó ok ismert. Tudjuk, hogy mi váltja ki az allergiás reakciókat. Ez pedig nem más mint a glutén.

Az autoimmun reakciót a glutén fogyasztása tartja fenn, ám gluténmentes diétával a betegség tünetei teljesen megszüntethetők.  Ez jó hír.                                                        

Az már sajnos kevésbé, hogy a diétát azonban élethosszig folytatni kell, mert ha újra glutén kerül a szervezetbe, a betegség ismét aktivizálódik. Ismét jönnek az allergiás tünetek, a bélbolyhok leépülnek, elsorvadnak és nem lesz tápanyagfelszívódás.

Gluténmentes diéta

Hogyan és mivel helyettesítsünk?

Sarkallatos pontja a gluténmentes diétának : a sütés – miből, hogyan és mit süssünk?

Nem könnyű gluténmentes lisztekből csodás süteményeket, kenyeret, pizzát stb. varázsolni.

Azok a lisztek, amik nem búzából készülnek, egészen másképpen reagálnak, másképp lehet velük „dolgozni”.

Rengeteg próbálkozás után jut el az ember lánya arra a szintre, hogy sikerül ilyen lisztekből finomakat sütni.

Saját tapasztalataim

Sok-sok éves tapasztalat van már mögöttem, így arra gondoltam, hogy szívesen megosztom a receptjeimet, amik garantáltan finomak és meg lehet sütni őket akár sima rizslisztből is.
Így ezen az oldalon az én kipróbált receptjeimből válogathatsz kedvedre!
Jó sütést-főzést kívánok Neked is!
Ha bármi kérdésed van, nyugodtan keress az elérhetőségemen.

Saját tapasztalataim

Mi már 2 éve megtaláltuk azokat a táplálék-kiegészítőket, amik a fiam eredményeiben is változást értek el, de az egész családunknak vannak jó tapasztalatai. Ezeket is megosztom veled, és el tudod dönteni, hogy szeretnéd-e kipróbálni, saját jó tapasztalatokat szerezni ezzel kapcsolatban.

Helyes táplálkozás a diétán túl

Mivel egészítsem ki az étrendünket?

Egy lisztérzékeny embernél – a rossz felszívódás miatt – nagyon figyelnünk kell, hogy  szervezet megfelelő mennyiségű vasat, B-vitamint, D-vitamint, kalciumot, magnéziumot kapjon.

Ennek a betegségnek sajnos gyakori velejárója az állandó vérszegénység, vitaminhiány, kimerültség.

Azt gondolom, hogy megfelelő tápanyagokra annak is szüksége van, aki nem coeliakiás. Az élelmiszerekben a mai kor zöldségeiben, gyümölcseiben ma már kevesebb ásványianyag és vitamin van, mint évtizedekkel ezelőtt, ezért szükségünk van megfelelő minőségű étrend-kiegészítőkre, amelyekkel ezeket a vitaminokat, nyomelemeket pótolni és biztosítani tudjuk a szervezetünk számára.