Nagyon nem könnyű diabetikus módra süteményeket sütni. Nyakunkon a Szilveszter, és el kellett készítenem az ilyenkor szokásos sós, sajtos kis falatkákat.

Eddig csak gluténmentesen kellett főznöm, sütnöm DE már közel 2 hónapja, hogy kiderült a családban 1-es típusú cukorbetegség, így most mindent át kellett terveznem, újra kellett gondolnom. Ennek köszönhetően született meg ez a recept is. smile

A cél ugyebár, hogy minél kevesebb szénhidrát legyen az adott ételben, süteményben így most a liszttel variáltam egy kicsit. Lencseliszt került az alapanyagok közé, és meg kell mondjam, nagyon gusztusos, finom sütemény kerekedett ki belőle.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • Trappista sajt: 125 gr ( 0 gr szénhidrát)
  • Vaj, puha: 50 gr (Rama, 0 gr szénhidrát)
  • Só: 1 kk
  • Natúr joghurt: 125 ml (Spar-os joghurt/ 4,8 gr szénhidrát)
  • Liszt: 220 gr ( Lencseliszt/150 gr/ 6,9 gr szénhidrát ÉS Rizsliszt/70 gr/ 55,3 gr szénhidrát)
  • Ketchup, cukormentes: 50 gr (4 gr szénhidrát)
  • pici reszelt sajt a díszítéshez

 

Az alapanyagokat jó alaposan összegyúrtam.
Mivel fontos, hogy minden darab süti ugyanannyi hozzávalót tartalmazzon, így a tésztát kinyújtottam és kiszaggattam egyforma darabokra.

Majd beraktam az előmelegített sütőbe, körülbelül 30 percre.

 

 

Amikor már majdnem készen vannak, kivettem, és megkentem őket ketchuppal és tetejüket megszórtam pici reszelt sajttal.
Visszatettem 10 percre a sütőbe. Ennyi idő alatt szépen rábarnult a sajt.

Az össz. mennyiségben összesen: 71 gr szénhidrát van. Nekem 18 darab süti lett ezekből a mennyiségekből. Így 1 darab 3,9 azaz 4,0 gr szénhidrátot tartalmaz.
Természetesen az 1 darab szénhidráttartalma attól függ, hogy mennyi sütit készítettetek a tésztából.

Egyébként ezt a sós sütit rengetegféleképpen lehet variálni. Reszelt sajt helyett lehet rátenni virsliszeleteket, mozarellagolyókat, stb.
Korlátlanok a lehetőségek, csak a képzelőerőnk szabhat neki határt!
Jó étvágyat!