Nagyon nem könnyű diabetikus módra süteményeket sütni. Nyakunkon a Szilveszter, és el kellett készítenem az ilyenkor szokásos sós, sajtos kis falatkákat.
Eddig csak gluténmentesen kellett főznöm, sütnöm DE már közel 2 hónapja, hogy kiderült a családban 1-es típusú cukorbetegség, így most mindent át kellett terveznem, újra kellett gondolnom. Ennek köszönhetően született meg ez a recept is.
A cél ugyebár, hogy minél kevesebb szénhidrát legyen az adott ételben, süteményben így most a liszttel variáltam egy kicsit. Lencseliszt került az alapanyagok közé, és meg kell mondjam, nagyon gusztusos, finom sütemény kerekedett ki belőle.
Hozzávalók:
A tésztához:
- Trappista sajt: 125 gr ( 0 gr szénhidrát)
- Vaj, puha: 50 gr (Rama, 0 gr szénhidrát)
- Só: 1 kk
- Natúr joghurt: 125 ml (Spar-os joghurt/ 4,8 gr szénhidrát)
- Liszt: 220 gr ( Lencseliszt/150 gr/ 6,9 gr szénhidrát ÉS Rizsliszt/70 gr/ 55,3 gr szénhidrát)
- Ketchup, cukormentes: 50 gr (4 gr szénhidrát)
- pici reszelt sajt a díszítéshez
Az alapanyagokat jó alaposan összegyúrtam.
Mivel fontos, hogy minden darab süti ugyanannyi hozzávalót tartalmazzon, így a tésztát kinyújtottam és kiszaggattam egyforma darabokra.
Majd beraktam az előmelegített sütőbe, körülbelül 30 percre.
Visszatettem 10 percre a sütőbe. Ennyi idő alatt szépen rábarnult a sajt.
Az össz. mennyiségben összesen: 71 gr szénhidrát van. Nekem 18 darab süti lett ezekből a mennyiségekből. Így 1 darab 3,9 azaz 4,0 gr szénhidrátot tartalmaz.
Természetesen az 1 darab szénhidráttartalma attól függ, hogy mennyi sütit készítettetek a tésztából.
Egyébként ezt a sós sütit rengetegféleképpen lehet variálni. Reszelt sajt helyett lehet rátenni virsliszeleteket, mozarellagolyókat, stb.
Korlátlanok a lehetőségek, csak a képzelőerőnk szabhat neki határt!
Jó étvágyat!